PDA

Просмотр полной версии : Який твердопаливний котел краще купити?

Leonofs
20.04.2025, 07:48
Вітаю всіх! Потрібна допомога у виборі твердопаливного котла для приватного будинку (близько 120 м²). Хочу встановити надійний та економічний варіант для опалення взимку, бо з газом зараз або дорого, або нестабільно. Віддаю перевагу дровам або вугіллю, але розглядаю і універсальні моделі.

Цікавлять такі моменти: яка фірма краще, на що звертати увагу при виборі (матеріал теплообмінника, камера згорання, тривалість горіння), які моделі реально служать довго і без проблем? Можливо, хтось користується котлом тривалого горіння — цікаво почути плюси/мінуси. Бюджет десь до 40-50 тисяч грн.

Буду вдячний за поради з реального досвіду, а не просто рекламні тексти з інтернету.

misterios
23.04.2025, 14:22
У мене подібна ситуація була кілька років тому — теж шукав недорогий, але якісний твердопаливний котел. У результаті зупинився на Котлі від “Altep”, модель KT-2E. Працює вже третю зиму без нарікань. У нього хороша теплоізоляція, потужність 20 кВт, працює як на дровах, так і на вугіллі. Має механічний регулятор тяги, що теж зручно.

Плюси:

Довго тримає температуру, при повному завантаженні дровами працює до 6-8 годин.

Міцна конструкція, товщина сталі — 5 мм.

Є можливість підключити автоматику і вентилятор (але я не ставив — і без них нормально).

З мінусів — досить великий за розміром, треба мати місце в котельні. Але загалом за свої гроші — чудовий варіант. Якщо шукаєш щось у межах 50 тис., сміливо можеш розглядати котли Altep, SAS або Kotlant.

Jamburr
23.04.2025, 18:05
Хочу додати до сказаного — дійсно, зараз багато хто переходить на твердопаливні котли через ситуацію з газом. Я собі брав Kotlant Solid 20 — український виробник, але якість не гірша за польські аналоги. Гріє 130 м² без проблем, на одній закладці дров тримає тепло до 7 годин. Вугіллям не користуюсь, але знайомі кажуть, що справляється добре.

https://i.postimg.cc/nrWCrWrm/image.jpg

Окрім особистого досвіду, раджу ще глянути обговорення на профільних форумах. Наприклад, тут дуже детально розписано плюси та мінуси різних моделей, у тому числі по брендах і якості обслуговування: https://realtycomfort.kiev.ua/forum/discussion/163672/naykrasch%D1%96-kotli-na-drovah-dovgotrivalogo-gor%D1%96nnya.

Там реальні власники діляться враженнями — я сам перед покупкою багато чого цікавого дізнався саме з того обговорення. Рекомендую!