Ответ: Уряд Юлії Тимошенко
Юлія Тимошенко: я забезпечу прийняття Закону щодо провокації хабарів
Кандидат в Президенти України Юлія Тимошенко заявляє, що на посаді глави держави забезпечить ухвалення Закону, який передбачатиме можливість застосування для боротьби з корупцією провокації хабарів.
"Сьогодні, як Прем’єр-міністр, я на це вплинути не можу. Але як Президент країни, я перше, що зроблю – це забезпечу прийняття Закону щодо провокації хабарів. І поіменно кожного просто за вухо візьму", - заявила Юлія Тимошенко напередодні у вечірньому ефірі 5 каналу.
Керівник уряду вважає, що необхідно на законодавчому рівні міняти процедури, які дозволяють "спіймати" чиновників при отриманні хабарів. "Людина іноді боїться сказати, що чиновник бере хабарі. Я хочу започаткувати такий досвід, який є сьогодні у Польщі, і який спрацював бездоганно. Це Законом надано право – якщо поступив сигнал, що чиновник корумпований, робити провокацію хабара, тобто висилати спеціальну бригаду, пропонувати хабар, він бере – зразу наручники і йди гуляй, мінімум на 10 років, відбувай на суспільних роботах свій час", - пояснила вона.
На її думку, такі законодавчі норми дозволять подолати корупцію. "Думаю, що саме це дасть можливість хоча б страх мати! Сьогодні зникла відповідальність, страх, переживання. Сьогодні тільки на дверях не вішають прейскуранти, скільки коштує кожна послуга чиновника. Корупцію чинять не прості люди, не малі і середні підприємці. Корупцію чинять посадовці всіх рівнів – від самого нижчого ешелону до верхньої олігархії, яка по суті, по всій вертикалі збирає гроші за кожну послугу, підпис, дозвіл", - зазначила Юлія Тимошенко.
За її словами, на сьогоднішній день Генеральна прокуратура є єдиною структурою, яка несе повну відповідальність за порушення кримінальних справ за фактом корупційних дій чиновників. "Це не просто свята робота Генеральної прокуратури, а це і надія нашої країни, що з корупцією коли-небудь може бути покінчено. Сьогодні це повна вотчина пана Януковича. Там розставлені його люди, вони йому служать, він їх призначав по домовленостям, коли був Прем’єр-міністром в 2007 році. Тому я безумовно поміняю всю вертикаль повністю, кожну людину, яка мусить за це відповідати", - заявила вона.
Юлія Тимошенко також виступає за посилення кримінальної відповідальності чиновників за корупцію. "Це один з національних інтересів України – прибрати корупцію на всіх рівнях і примусити відповідати тих, хто є учасником таких ганебних дій", - заявила Прем’єр.
|