Електрокотел vs тепловий насос: розрахунок витрат для будинків.
Електричне опалення приватних будинків сьогодні часто розглядають у двох популярних варіантах — використання електрокотла або встановлення теплового насоса. Обидві технології працюють від електроенергії, однак принцип їх роботи та фактичні витрати на опалення можуть суттєво відрізнятися . Саме тому перед вибором системи важливо зрозуміти, як формується споживання електроенергії та які витрати очікують власника будинку протягом опалювального сезону.
Електрокотел працює за доволі простим принципом: він перетворює електричну енергію безпосередньо на тепло. Практично вся спожита електрика переходить у теплову енергію, що подається в систему опалення. З одного боку, це робить таке обладнання надійним і зрозумілим у роботі. Але є й інша сторона — кількість витраченої електроенергії майже дорівнює обсягу отриманого тепла, тому витрати на опалення можуть бути досить відчутними, особливо для будинків великої площі.
Тепловий насос працює інакше. Він не створює тепло безпосередньо, а переносить його з навколишнього середовища — з повітря, ґрунту або води. Завдяки цьому на кожен кіловат витраченої електроенергії система здатна виробляти декілька кіловат теплової енергії. Саме цей показник називають коефіцієнтом ефективності. У практичних умовах він зазвичай становить від трьох до п’яти, що значно знижує витрати на опалення у порівнянні з класичними електрокотлами.
Коли я почав розбиратися у витратах на опалення для приватного будинку, мене здивувала різниця в розрахунках. На перший погляд здається, що електрокотел — це простіше і дешевше рішення. Але коли порахувати витрати електроенергії за весь сезон, стає зрозуміло, що тепловий насос може виявитися набагато економнішим у довгостроковій перспективі. Я сам переконався, що головне тут — не лише ціна обладнання, а й подальші витрати на експлуатацію.